Cukrzyca dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy żywieniowe, siedzący tryb życia, nerwowość. To choroba cywilizacyjna i cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Co powinniśmy wiedzieć na temat tego schorzenia, czy i w jaki sposób można zapobiegać cukrzycy oraz jaką rolę w tej chorobie odgrywa dieta? Tym zagadnieniom poświęcona jest niniejsza książka.
Jej autorka, Barbara Jakimowicz-Klein, chce pomóc diabetykom zrozumieć istotę cukrzycy i przeciwdziałać jej skutkom. Przede wszystkim jednak skupia się na diecie jako ważnym składniku terapii. W „Kuchni diabetyków” znalazły się zatem najnowsze zalecenia dotyczące właściwego odżywiania oraz przepisy na potrawy dozwolone w diecie cukrzycowej – zarówno receptury na dania proste, jak i na bardziej wykwintne.