Dania z ryb to jedne z najbardziej zdrowych i wartościowych posiłków. Są przeważnie lekkostrawne, niskokaloryczne i bardzo pożywne. Ryby są bogate w białko, witaminy (m.in. A, D i z grupy B) oraz składniki mineralne (żelazo, jod, cynk, magnez, wapń, potas), zawierają niewiele tłuszczów nasyconych i soli. Dlatego są bardzo częstym składnikiem wielu diet zdrowotnych i odchudzających. Spożywanie ich wzmacnia włosy, zęby, oczy i kości. Wspomagają również pracę mózgu. Na dodatek są bardzo smaczne i można przyrządzić z nich wiele różnorodnych potraw, gdyż nadają się do gotowania, smażenia, duszenia i pieczenia.
W książce znalazło się wiele przepisów, które pomogą Państwu urozmaicić dietę i wzbogacić ją o zdrowe, apetyczne posiłki, m.in. na: łososia w sosie z kaparami, rybę duszoną w mleku, czosnkowe sznycle z halibuta, szaszłyki z karpia, sałatkę z makreli, korzenne koreczki śledziowe, pomidory faszerowane dorszem.