Chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie. Oto kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień oraz ich powiązań z kulturą. Książka dla czytelników o wyrafinowanym smaku. Pozwala spojrzeć na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą.
Czytaj więcej...
Smak kwiatów pomarańczy.Rozmowy o kuchni i kulturze - Agnieszka Drotkiewicz, Tessa Capponi-Borawska -
ebook
(epub + mobi)
Chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie. Oto kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień oraz ich powiązań z kulturą. Książka dla czytelników o wyrafinowanym smaku. Pozwala spojrzeć na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą.
„Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina «Wariacje Goldbergowskie»? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze” – Autorki
Zwiń
Smak kwiatów pomarańczy.Rozmowy o kuchni i kulturze -Agnieszka Drotkiewicz -
ebook
(epub + mobi)