Rozdział I. Nauki wyzwolone, czyli piękne, są naśladowaniempięknej natury. Najwyższa doskonałość w zmysłowymwystawieniu jest ich celem. ................................................ 5§ 1. Co są nauki wyzwolone, czyli piękne? co piękne sztuki? Ichpoczątek. Dlaczego nazywamy je pięknymi? Ich różnica. .... 5§ 2. Postępek w pięknych naukach i sztukach zależy od obszerniejszegorozwijania się władz duszy, a szczególniej imaginacji.Co jest imaginacja? Co geniusz? ............................... 9§ 3. Natura jest przewodnikiem, źródłem i materią naukpięknych. ......................................................................... 18§ 4. Nauki piękne w swoich naśladowaniach i dziełach nietrzymają się ścisłej prawdy, ale tylko prawdopodobieństwa................................................................................. 21§ 5. O wzorze idealnym. ......................................................27§ 6. Najwyższa zmysłowa doskonałość, to jest najdoskonalszezmysłowe wystawienie, jest jedynym środkiem, któregow tworach swoich używają piękne nauki i sztuki. ............. 33§ 7. Smak jest przewodnikiem geniuszu i imaginacji: jego teoriajest teorią nauk i sztuk pięknych. ................................. 37§ 8. Smak jest więcej niż proste wrażenie od zmysłów duszyprzesłane: jest to uczucie wewnętrzne, które zależy odimaginacji i rozwagi. Może się rozebrać na pewne początki............................................................................... 39124Rozdział II. Teoria smaku. .................................................... 42§ 1. O piękności. ...................................................................42§ 2. O uczuciu albo smaku nowości. ........................................ 53§ 3. O uczuciu wielkości i górności. ......................................... 58§ 4. O uczuciu, czyli smaku naśladowania. ................................71§ 5. O harmonii. ....................................................................77§ 6. O gracji. .........................................................................80§ 7. O śmieszności. ...............................................................83§ 8. O uczuciu, czyli smaku moralnym. ................................... 86Dokończenie .........................................................................88Rozdział III ...........................................................................89§ 1. O ukształceniu, przymiotach i wpływie smaku. ................. 89§ 2. O czułości smaku. ............................................................93§ 3. O delikatności smaku. .......................................................97§ 4. O trafności smaku. ..........................................................103§ 5. O związku smaku z krytyką. ........................................... 107§ 6. O przedmiotach smaku i korzyści z jego wydoskonalenia. .. 112§ 7. Ile smak ma wpływu do obyczajów i namiętności. .......... 116